CYTRYNOWO - MAKOWY ZAWRÓT GŁOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto pełne finezji o nieziemskim smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na blaty makowe:
    - 100 g maku
    - 75 g wiórek kokosowych
    - 50 g mielonych migdałów
    - 0,5 szklanki cukru
    - 6 białek
    - 4 żółtka
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 sody oczyszczonej
    - odrobina aromatu cytrynowego
    Składniki na cienki biszkopt jasny
    - 3 jaja
    - 3 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki
    - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - odrobina aromatu cytrynowego
    Składniki na masę cytrynową:
    - 2 budynie śmietankowe
    - 0,5 l mleka UHT ( inne pod wpływem soku cytrynowego może się zważyć )
    - sok z jednej cytryny
    - 0,5 szklanki cukru
    - 4 żółtka
    - kostka miękkiego masła
    - aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowo - makowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty makowe:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować.
    Mak połączyć z kokosem i migdałami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dodać proszek, sodę oraz aromat. Dokładnie wymieszać. Wylać do dwóch blaszek (25cm x 36cm), wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 170 st. C. Wystudzić.
    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki o tych samych rozmiarach, jaka była użyta do ciasta makowego. Piec około 15 minut w 170 st. C. Wystudzić.
    Krem:
    Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Odlać pół szklanki, a pozostałe zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić budynie i żółtka. Wlać mieszankę na gotujące się mleko, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
    Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, dodać aromat.
    Połowę kremu wyłożyć na jeden blat makowy, przykryć jasnym biszkoptem, biszkopt nasączyć delikatnie sokiem z cytryny, rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim blatem makowym.
    Wierzch ciasta można polać polewą z gorzkiej czekolady.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować