Cytrynowo-budyniowa kremówka.

0 (0 ocen)

Chętnie podaję do kawy

Składniki:

  • biszkopt
    6 budyni waniliowych
    2 cytryny
    1 kostka masła
    1 litr kremówki zimnej
    2 cukry waniliowe
    śmietań-fix na 1 l
    3 łyżeczki soku z cytryny
    3 paczki herbatników
    lukier

Cytrynowo-budyniowa kremówka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa cytrynowo-bydyniowa: W 1 litr wody ugotować 6 budyni
    waniliowych. Do gotowej masy wciśnąć sok z 2 cytryn I ostudzić. Następnie dodać kostkę masła, utrzeć na gładką masę I odstawić.
  • 2. Bita śmietana: Do wysokiego naczynia wlać 1 litr zimnej kremówki, dodać 2 cukry waniliowe, śmietan-fix, 3 łyżeczki soku z cytryny. Całość ubijać na wolnych obrotach.
  • 3. Na wcześniej przygotowanym biszkopcie ułożyć masę cytrynowo-budyniową, następnie na masę wyłożyć bitą śmietanę i przykryć herbatnikami całość polać lukrem, wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Kroić na kawałki w kształcie herbatników ułożonych na górze deseru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy