Cytrynówka góralska

4.46 (210 ocen)

  • 30 min

W mojej piwniczce, oprócz tradycyjnych przetworów z owoców i warzyw, nie może zabraknąć nalewek i likierów.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 l spirytusu
    1 l wody
    10 cytryn
    1 szklanka rumu
    90 dkg miodu
    kilka goździków
    szczypta gałki muszkatołowej
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.46 (210 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki

Cytrynówka góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie umyć i cienko skroić z nich skórkę, bez białych błonek. Wodę zagotować, dodać przyprawy i gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury pokojowej. W wodzie rozpuścić miód i przelać do słoja. Dodać do tego skórki i sok z cytryn, rum i alkohol. Odstawić na kilka dni. Po tym czasie kilka razy przecedzić przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować