Cytrynowiec z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier i żółtka ciągle ubijając. Następnie dodać wodę. Wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Ostudzić.
2.Masa cytrynowa: Odcisnąć sok z cytryn. Dolać do soku wodę, odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować z cukrem i skórką cytrynową. Do odlanej wody wsypać budynie i wymieszać. Mieszankę wlać na gotujący się syrop. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.
3.Pianka:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Letnią wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki a następnie dodać do reszty śmietanki, energicznie mieszając.
4.Ananasy pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, na to warstwę herbatników. Lekko docisnąć. Na herbatniki wyłożyć pokrojone ananasy i wylać ubitą śmietankę. Wierzch udekorować startą na tarce czekoladą gorzką i mleczną.
Komentarze