cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

coś słodkiego z nutką cytryny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 450 g masła
    - 450 g cukru pudru
    - 560 g maki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 9 jajek

    Masa:
    - 4 szklanki wody
    - 2 szklanki cukru
    - sok z 4 cytryn
    - 4 żółtka
    - 3 łyżki maki ziemniaczanej

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. pod koniec dodawać po jednym jaku i miksować. Ciasto podzielić na trzy części. Placki piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
  • 2. Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok. Sok żółtka i mąkę ziemniaczaną mieszamy na jednolitą masę. Z wody i cukru gotujemy syrop. Do gotującego się syropu wlewamy masę cytrynową cały czas mieszając aby nie powstały gródki. Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masą przekładamy placki i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy