Cytrynowe spaghetti z krewetkami.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam cytrynę, tak w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Świetnie komponuje się z krewetkami, czosnkiem i słonym parmezanem.

  • 20 min

Składniki:

  • - 200 g spaghetti
    - 250 g mrożonych krewetek tygrysich (surowych)
    - sok i skórka otarta z jednej cytryny
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oliwy
    - 2 ząbki czosnku
    - 20 g startego parmezanu
    - sól do smaku
    - 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Cytrynowe spaghetti z krewetkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spaghetti gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
  • 2. W tym czasie krewetki przelewamy ciepłą wodą, żeby pozbyć się kawałków lodu. Ogonki obieramy ze skorupek. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy krewetki i smażymy po 1 minucie z obu stron. Kiedy płyn już odparuje na patelnię wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku i skórkę z cytryny. Smażymy ok. 1 minuty, przyprawiamy i wlewamy sok cytryny. Podgrzewamy ok. 30 sekund.
  • 3. Makaron odcedzamy, zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania. Makaron przekładamy na patelnię, wlewamy wodę z gotowania (zagęści nieco sos). Podgrzewamy chwilkę razem. Przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować