Cytrynowe roladki i kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne roladki z udek drobiowych w aromatycznym sosie

  • 60 min

Składniki:

  • 3 udka
    1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
    1 łyżeczka otartego korzenia imbiru
    szczypta sypkiego imbiru
    1 ząbek czosnku
    szczypta chili w płatkach
    sól
    biały pieprz
    2 łyżki śmietany
    3/4 szkl białego wina
    2 łyżki oliwy

    na kluski
    500 g ugotowanych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    szczypta soli

Cytrynowe roladki i kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowe roladki i kluski śląskie 1. Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty zwinąć skórką na zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę .

    Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę , dodać pozostałe ziemniaki wyjęte , jajko , sól i zagnieść ciasto.
    Formować spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować w osolonym wrzątku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy