Cytrynowe risotto z pęczaku z łososiem i orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy pęczak, chwilę smażymy i zalewamy białym winem.
W momencie, kiedy pęczak będzie prawie suchy, dodajemy otartą skórkę z cytryny i wlewamy porcjami bulion, czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Po około 20 minutach pęczak powinien być gotowy. Nie może być rozgotowany, powinien stawiać opór podczas jedzenia.
2.Karmel:
Na suchej patelni rozpuszczamy cukier,wlewamy śmietankę (należy uważać, bo całość się "wzburzy"), a następnie dodajemy orzechy i solimy tak, aby karmel był wyraźnie słodko-słony.
3.Łosoś:
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy filety z łososia i smażymy tak, aby w środku był jeszcze lekko różowy. Nie trzymamy na patelni za długo, bo będzie suchy.
4.Łososia układamy na pęczakowym risotto i obficie ozdabiamy słonym sosem karmelowym z orzechami.
Komentarze