Cytrynowe pączki z mascarpone

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na karnawałowe przyjecie i tłusty czwartek

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszenna): 275 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier puder: 0.25 szklanki
    - cytryna (otarta skórka): 1 sztuka
    - jajka: 3 sztuki
    - serek (mascarpone): 225 gramów
    - wódka: 1 łyżka
    - smalec (kostki): 600 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Cytrynowe pączki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyc z solą, proszkiem i skórką z cytryny. Jajka ubijc z cukrem, następnie dodając wódkę i mascarpone. Mieszamy. Do masy dodajemy po łyżce mąki i mieszamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie. W garnku rozpuszczamy smalec.
  • Cytrynowe pączki z mascarpone 2. Ciasto przekładamy do szprycy bez końcówki i wyciskamy małe porcje ciasta na mocno rozgrzany tłuszcz (najlepiej robi się to niestety palcem). Pączki smażymy z obu stron na na niezbyt dużym ogniu (gdy smalec zaczyna nam dymic a pączki zbyt szybko brazowieć lepiej zmniejszyc temperature tłuszczu) . Upieczone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy, przestygnięte posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować