Cytrynowe mufinki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie a zarazem kwaśne "ciastko". Uwielbiam kontrasty smakowe. Spróbujcie naprawdę warto!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej: 175 mililitrów
    - mleko: 150 mililitrów
    - jajko +białko: 1 sztuka
    - sok z jednej cytyny: 1 sztuka
    - skórka starta z 1 cytryny: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 225 gramów
    - proszek do pieczenie: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier puder: 190 gramów
    - tłuszcz do smarowania (ja smarowałam olejem): 1 łyżka

Cytrynowe mufinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mokre składniki 1. mieszamy mokre składniki tj: olej,mleko, jajko, białko sok z cytryny i skórkę startą
  • suche składniki 2. mieszamy suche składniki tj: mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, sól
  • 3. ... mokre dodajemy do suchych - mieszamy. Nie musimy tego robić dokładnie jak będą grudki to nawet lepiej:)
  • nakładamy porcjami 4. ciasto dajemy porcjami do foremek ( mnie zostało kilka papierowych z poprzedniej tury:))
  • pieczemy 5. Pieczemy 20 - 25 minut w 180*
  • Mufinka cytrynowa 6. Gotowe mufinki możemy posypać pudrem lub polać lukier (ja robię cukier puder plus ciepła woda w proporcjach 1:1) Ozdobić w/g uznania.
    Smacznego:)
  • mufinka cytrynowa z bitą śmietaną 7. Dla łasuchów możemy ozdobić bitą śmietaną:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy