Cytrynowe muffinki z czekoladową polewą! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ucierania miękkiej margaryny z cukrem na gładką masę (ok. 20 minut mikserem). W trakcie ucierania pojedynczo dodajemy jajka. Gdy masa będzie gładka dodajemy połowę mąki ( wcześniej przesianej z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy sok ze skórką z cytryny i resztę mąki.
2.Ciasto przelewamy do papilotek muffinowych. Następnie pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”.
3.Kiedy muffiny przestygną przygotowujemy czekoladową polewę. W rondelku rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady. Kiedy polewa będzie gładka i lśniąca polewamy muffiny. Cytrynowe muffiny możemy posypać słodką kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze