Składniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1/2 szklanki białego cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej przesianej przez sito
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli (do ubicia białek)
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
troszkę masła do wysmarowania foremek
cukier puder do dekoracji
Cytrynowe, lekkie jak puch ciastka-babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka od jajek ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. A pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Do osobnej miski przekładamy żółtka jajek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy ubitą piankę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.
2.Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem (u mnie aluminiowe o 150 ml poj). Foremki z ciastem wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Upieczone ciastka, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem!
Porady
Cytrynowe ciastka są jednym ze reprezentacyjnych deserów Gry o o tron :)
Komentarze