Cytrynowe ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gotujemy budynie wg opisu na opakowaniu dodając 2 łyżki cukru.Masło ucieramy dodając wystudzony budyń, mieszamy. Dodajemy lekko stężone galaretki.
2.Blachę lekko natłuszczamy masłem.
Biszkopty smarujemy marmoladą lub dżemem i sklejamy po 2 sztuki. Układamy na blaszce. Przygotowaną wcześniej masą zalewamy delikatnie biszkopty. Schładzamy
3.2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Natomiast galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzącej wody i również odstawimy.
4.Kiedy ciasto lekko stwardnieje wylewamy cytrynowe galaretki, a zieloną wylewamy miejscami na cytrynową. Chłodzimy ciasto przez noc w lodówce.
Komentarze