Cytrynowe babeczki z kremem malinowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Miękkie i puszyste babeczki pieczone na białkach ozdobione lekko kwaskowatym kremem malinowym. Wierzch przyozdabia serduszko z galaretki otoczone serduszkiem z czekolady. Smaczne babeczki, które można przygotować nie tylko z okazji Walentynek.

Składniki:

  • MUFFINKI:

    1 szklanka białek
    szczypta soli
    1/2 szklanka cukru
    1/2 szklanka oleju rzepakowego
    1/3 szklanki mleka
    1/4 szklanki soku z cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 1/2 szklanki mąki pszennej

    KREM:

    1 szklanka musu z malin (z ok 500 g)
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 opakowanie galaretki malinowej
    1 szklanka wody
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Cytrynowe babeczki z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nsn40j 1. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlać mleko, olej i sok z cytryny.
  • image-0b2v304 2. Dodać otartą skórkę z cytryny i przesianą mąkę ze spulchniaczami. Delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą łopatki lub na najniższych obrotach miksera. Masą napełniać papilotki do muffinek włożone do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min.
  • image-0340lb6 3. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić. Całe maliny przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Gorące przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Musu powinna być 1 szklanka. Połączyć z galaretką i odlać od tego 1/4 szklanki, którą wylałam do pojemnika z równym dnem.
  • image-0gflwjs 4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i cały czas miksując wlać wystudzoną galaretkę z malinami. Bardzo gęsty krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wyciskać na wystudzone muffinki. Posypać płatkami czekoladowymi i przyozdobić serduszkami.
  • image-0g5n19i 5. Z odłożonej galaretki wyciąć małe serduszka za pomocą wykrawaczki, a czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i rozsmarować na jednej stronie serduszka.
  • image-0gogb1n 6. Przykleić wykałaczkę i odstawić, aż czekolada stężeje. Odwrócić galaretki i wycisnąć czekoladę wokół serca, tak żeby konstrukcja czekoladowego serca opierała się na wykałaczce. Pozostawić do stężenia, po czym delikatnie ściągnąć z papieru do pieczenia. Serduszko wbić w środek muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Maliny Owoce Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować