600 g mąki tortowej (w UK mąka 00)
400 g zimnego masła
4 duże żółtka
Szczypta soli
180 g cukru pudru
skórka z 3-4 cytryn, nienawoskowanych
Składniki na krem i dekoracje:
2 duże żółtka
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru (można użyć ciut więcej)
opakowanie budyniu waniliowego
2 pełne łyżki mąki pszennej
200 gramów masła
2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku (opcjonalnie; dodaję jeśli jest bardzo gorąco lub mam przewieźć babeczki)
świeże owoce
dżem morelowy
Cytrynowe babeczki z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek: Do dużej miski przełóż wszystkie składniki i miksuj końcówką - hakiem. (Jeśli nie masz odpowiedniego miksera zagnieć ciasto ręcznie.)
2.Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę wyłóż je na stolnicę.
3.Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
4.Wyłóż ciastem foremki.
5.Babeczki piecz w 180 stopniach do zarumienienia. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
6.Wykonanie kremu: Włóż listki żelatyny do zimnej wody i pozostaw je na kilka minut.
7.1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, masłem i wanilią (przed gotowaniem wanilię przepołów i wybierz z jej środka ziarenka).
8.Żółtka, mąkę, budyń w proszku i pół szklanki mleka wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek.
9.Do wrzącego mleka wlewaj płyn jajeczno-mączny. Mieszaj bardzo intensywnie trzepaczką, aż masa będzie bardzo gęsta.
10.Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj do budyniu. Mieszaj do rozpuszczenia.
11.Odstaw krem do ostudzenia. Chłodny wyciskaj za pomocą szprycy na babeczki.
12.Udekoruj krem kawałkami owoców.
13.Podgrzej dżem morelowy i płynnym posmaruj owoce.
Komentarze