Cytrynowa tarta z bezą- Lemon tart with meringue

0 (0 ocen)

  • 60 min

elikatna jak chmurka tarta na spokojny i miły weekend, może zadowolić najbardziej wybrednych. Przeplata się w niej aromat i kwaśność cytryny z delikatną jak chmurka bezą. Kto raz spróbuje tego ciasta zakocha się w nim

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g mąki (niepełna szklanka)
    3 płaskie łyżki cukru
    100 g masła
    1 żółtko
    szczypta soli
    Składniki na cytrynowy krem:
    2 cytryny (sok i skórka)
    sok z 2 mandarynek
    3 łyżki cukru
    130 ml wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    3 żółtka
    1 jajko
    Składniki na bezę:
    4 białka
    200 g cukru (niepełna szklanka)
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Cytrynowa tarta z bezą- lemon tart with meringue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić ciasto?

    - wsyp do miski suche składniki i posiekaj je z masłem
    - dodaj żółtko i wyrabiaj aż utworzy się jednolite ciasto ( ja wyrabiam wszystko robotem i kiedy powstaną grudki formuję jednolitą kulę)
    - zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 min.
    - wysmaruj masłem formę do tarty i wysyp ją bułką tartą
    - rozwałkuj ciasto, włóż do formy, wyrównaj brzegi, zrób widelcem kilka dziurek i podpiecz ciasto około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

    Jak zrobić krem?

    - wyszoruj i sparz wrzątkiem cytryny
    - zetrzyj z cytryn skórkę i wyciśnij sok
    - wlej sok z cytry i z mandarynek do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj
    - wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, dodaj do gotującego się soku skórkę z pomarańczy i wlej mąkę ziemniaczaną z wodą, mieszaj energicznie aż wszystko zgęstnieje
    - dodaj masło, wymieszaj
    - dodawaj żółtka i jako ciągle energicznie mieszaj
    - masa powinna być gęsta i błyszcząca, jeśli nie to ją trochę podgrzej
    - wylej masę na podpieczone ciasto, nakryj folią

    Jak zrobić bezę?
    - dodaj sól do białek i ubij sztywną pianę
    - dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie lśniąca i szklista (około 10 min.)
    - wyłóż bezę na krem cytrynowy
    - włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20-25 min.
    - Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno

Porady

Moja rada: - ciasto możesz rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii lub też wylepić bezpośrednio formę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować