cytrynowa szarlotka pod bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto kruche jest wprost idealne i zachęcam do spróbowania. Jest kruche ale nie suche, nie sypie się i jest bardzo smaczne. Co do samej szarlotki to nie spodziewałam się, że wyjdzie aż taka dobra, choć prosta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    6 żółtek
    25 dag cukru pudru
    250 g masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    1 kg jabłek
    skórka świeżo starta z cytryny
    1 galaretka o smaku agrestowym
    2 łyżki bułki tartej
    na bezę:
    6 białek pozostałych z ciasta
    100 g kokosu
    3/4 szklanki cukru pudru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowa szarlotka pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części (jedną wielkośći jabłka) i umieścić na godzinę w lodówce większą część a mniejszą w zamrażalniku..
  • 2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze skórka cytrynową, umieścić w garnku, poddusić, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia, sypać galaretkę i łyżkę bułki tartej, wymieszać.
  • 3. Białka ubić z cukrem i kokosem na sztywną pianę.

    Większą część ciasta rozłożyć w formie, nakłuć widelcem, posypać łyżką bułki tartej, wyłożyć jabłka (nie gorące). Na jabłka rozłożyć pianę i zetrzeć na wierzch na tarce mniejszą część ciasta. Piec w 180*C około 35 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować