Ciasto kruche jest wprost idealne i zachęcam do spróbowania. Jest kruche ale nie suche, nie sypie się i jest bardzo smaczne. Co do samej szarlotki to nie spodziewałam się, że wyjdzie aż taka dobra, choć prosta.
1 godz. 20 min
Składniki:
na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
6 żółtek
25 dag cukru pudru
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1 kg jabłek
skórka świeżo starta z cytryny
1 galaretka o smaku agrestowym
2 łyżki bułki tartej
na bezę:
6 białek pozostałych z ciasta
100 g kokosu
3/4 szklanki cukru pudru
cukier puder do posypania
Cytrynowa szarlotka pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części (jedną wielkośći jabłka) i umieścić na godzinę w lodówce większą część a mniejszą w zamrażalniku..
2.Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze skórka cytrynową, umieścić w garnku, poddusić, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia, sypać galaretkę i łyżkę bułki tartej, wymieszać.
3.Białka ubić z cukrem i kokosem na sztywną pianę.
Większą część ciasta rozłożyć w formie, nakłuć widelcem, posypać łyżką bułki tartej, wyłożyć jabłka (nie gorące). Na jabłka rozłożyć pianę i zetrzeć na wierzch na tarce mniejszą część ciasta. Piec w 180*C około 35 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze