Cytrynowa Pani Walewska z jabłkami

5 (192 ocen)

  • 50 min

Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje!

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    40 dag mąki
    20 dag margaryny
    14 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 – 3 łyżki śmietany
    5 dag kokosu lub posiekanych orzechów włoskich

    Masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek
    1 kisiel cytrynowy z cukrem
    Sok z połowy cytryny
    Cukier do smaku

    Beza białkowa:
    6 białek
    1 szkl cukru

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    0,5 szkl cukru
    Cukier waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    Sok i skórka otarta z jednej cytryny
    150g masła
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa pani walewska z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę posiekać z margaryną, cały czas siekając dodać cukier, proszek, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie równe części, rozwałkować i przenieść za pomocą wałka do dwóch takich samych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Letnią masę jabłkową podzielić na dwie części i przełożyć na surowe ciasta w blaszkach. Na wierzch każdego z nich wyłożyć po równo pianę z białek. Jedno ciasto posypać delikatnie kokosem lub orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 – 40 minut. Do zrumienienia piany. W ten sposób upiec drugi placek. Wystudzić. Na ciasto bez dodatków przełożyć masę budyniową, przykryć ciastem z posypką kokosową.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec wlać rozmieszany w ¼ szklanki wody kisiel oraz sok z cytryny, posłodzić do smaku. Całość gotować ok. 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
  • 3. Beza białkowa: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia.
  • 4. Masa budyniowa: Odlać 0,5 szkl mleka pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami dolewając powoli mleko oraz obie mąki. Roztwór wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń cały czas energicznie mieszając. Zimny utrzeć z masłem, skórką oraz sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować