Cytrynowa mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z octem. Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki o wymiarach 25x36. Piec w temperaturze 160-180°C przez ok. 35-40 min.
2.Masa I: Szklankę wody zagotować, w drugiej rozpuścić budynie, żółtka i cukier – wlać na gotującą wodę, zagotować. Do gorącego budyniu wcisnąć sok z 2 cytryn, wymieszać.
Wystudzoną masę zmiksować z masłem. Wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
3.Masa II: Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżeczkach wody, zagotować i wystudzić cały czas mieszając, aby za bardzo nie zgęstniała. Śmietanę ubić, dodać 2 śnieżki, cukier puder i wystudzoną żelatynę, całość ubić. Wyłożyć na masę I.
4.Herbatniki ułożyć na masie II i skropić je obficie sokiem z 1 cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.
5.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryn i wrzątkiem. Wyłożyć na herbatniki.
6.Przełożenie ciasta 1. Biszkopt jasny. 2. Masa I. 3. Masa II. 4. Herbatniki . 5. Lukier.
Komentarze