Cytrynowa mgiełka

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt
    • 4 jaja
    • 1 szklanka cukru zwykłego
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Pół łyżki octu

    Masa I
    • 2 budynie śmietankowe bez cukru
    • 1 szklanka cukru
    • 2-3 żółtka
    • 0,5l wody
    • 1 i ½ kostki masła
    • sok z 2 cytryn

    Masa II
    • 2 Śnieżki
    • 0,5l śmietany 30%
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo
    • 3 paczki herbatników szkolnych
    • Sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki cukru pudru

    Lukier
    • Ok. 20 dag cukru pudru
    • Sok z 2 cytryn
    • Parę kropli wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z octem. Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki o wymiarach 25x36. Piec w temperaturze 160-180°C przez ok. 35-40 min.
  • 2. Masa I: Szklankę wody zagotować, w drugiej rozpuścić budynie, żółtka i cukier – wlać na gotującą wodę, zagotować. Do gorącego budyniu wcisnąć sok z 2 cytryn, wymieszać.
    Wystudzoną masę zmiksować z masłem. Wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
  • 3. Masa II: Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżeczkach wody, zagotować i wystudzić cały czas mieszając, aby za bardzo nie zgęstniała. Śmietanę ubić, dodać 2 śnieżki, cukier puder i wystudzoną żelatynę, całość ubić. Wyłożyć na masę I.
  • 4. Herbatniki ułożyć na masie II i skropić je obficie sokiem z 1 cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.
  • 5. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryn i wrzątkiem. Wyłożyć na herbatniki.
  • 6. Przełożenie ciasta 1. Biszkopt jasny. 2. Masa I. 3. Masa II. 4. Herbatniki . 5. Lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować