CYTRYNOWA MGIEŁKA

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Torcik powstał w głowie i polecam go dla osób lubiących cytrynowe smaki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    12 łyżek rozpuszczonej i wystudzonej KASI lub oleju słonecznikowego

    Masa śmietankowo – cytrynowa:
    700 ml śmietany 30 % kremówki
    2 galaretki cytrynowe

    Masa cytrynowa:
    2 duże cytryny
    1 galaretka cytrynowa
    1 czubata łyżka cukru
    350ml wody

    Poncz:
    ½ szklanki mocnej herbaty
    Sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki cukru

    Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy 400g, 1 cytryna, odrobina barwnika spożywczego.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KAKAOWE: Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
    Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej – całość dokładnie mieszamy.
    Tortownicę (25-27cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
    Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
    Pieczemy około 45 minut na suchy patyk. Pozostawiamy do wystudzenia.
    Ściągamy papier i kroimy upieczone ciasto na dwa plastry.
  • 2. MASA ŚMIETANKOWO-CYTRYNOWA:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego tężenia.
    Śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo wlewając tężejącą galaretkę.
  • 3. MASA CYTRYNOWA: Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz)
    pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min.
    całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. PONCZ:Do przygotowanej herbaty dodajemy dok z cytryny oraz cukier.
    Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.
  • CYTRYNOWA MGIEŁKA 5. Przekładanie:
    Na dno tortownicy wykładamy pierwszy plaster ciasta, skrapiamy połową ponczu.
    Następnie wykładamy dżem brzoskwiniowy, smarujemy delikatnie ubitą śmietaną i zalewamy przygotowaną, tężejącą masę cytrynową.
    Wstawiamy do lodówki na 10 minut aby masa cytrynowa lekko stężała.
    Następnie wylewamy 2/3 ubitej masy śmietanowo-cytrynowej i przygrywamy drugim skropionym plastrem ciasta.
    Górę smarujemy częścią masy śmietanowej.
    Do reszty masy śmietanowo-cytrynowej dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w kolorze żółtym i dokładnie mieszamy.
    Szprycą ozdabiamy tort i smarujemy boki. Jako dekorację dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki.
    Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować