Cytrynowa mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KAKAOWE: Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej – całość dokładnie mieszamy.
Tortownicę (25-27cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Pieczemy około 45 minut na suchy patyk. Pozostawiamy do wystudzenia.
Ściągamy papier i kroimy upieczone ciasto na dwa plastry.
2.MASA ŚMIETANKOWO-CYTRYNOWA:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego tężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo wlewając tężejącą galaretkę.
3.MASA CYTRYNOWA: Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz)
pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min.
całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę i pozostawić do lekkiego stężenia.
4.PONCZ:Do przygotowanej herbaty dodajemy dok z cytryny oraz cukier.
Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.
5.Przekładanie:
Na dno tortownicy wykładamy pierwszy plaster ciasta, skrapiamy połową ponczu.
Następnie wykładamy dżem brzoskwiniowy, smarujemy delikatnie ubitą śmietaną i zalewamy przygotowaną, tężejącą masę cytrynową.
Wstawiamy do lodówki na 10 minut aby masa cytrynowa lekko stężała.
Następnie wylewamy 2/3 ubitej masy śmietanowo-cytrynowej i przygrywamy drugim skropionym plastrem ciasta.
Górę smarujemy częścią masy śmietanowej.
Do reszty masy śmietanowo-cytrynowej dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w kolorze żółtym i dokładnie mieszamy.
Szprycą ozdabiamy tort i smarujemy boki. Jako dekorację dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki.
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Komentarze