CYTRYNOWA KARPATKA BABCI WANDZI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To kolejny przepis z zeszytu mojej Babci, który po niej odziedziczyłam. Przepis stary jak świat, a przy tym prosty i szybki. Nie znam osoby, która nie lubiłaby karpatki. Ta wersja jest nieco inna, bo wzbogacona w cytrynowy smak i aromat. Często u nas gości, bo wszyscy ją uwielbiają.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto parzone:
    - szklanka wody
    - pół kostki masła
    -5 jajek (ja dodaję wiejskie)
    -soli na czubek łyżeczki
    - 1 szkl. mąki pszennej
    - łyżka proszku do pieczenia
    Składniki na masę:
    - 3 szkl. mleka
    -1/2 kostki masła (130g)
    - 4 kopiate łyżki mąki pszennej
    - 5 kopiatych łyżek mąki kartoflanej
    -sok z połowy dużej cytryny
    -5 żółtek
    - 2/3 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa karpatka babci wandzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Masło z wodą gotuję. Ściągam z gazu i dodaję mąkę cały czas szybko mieszając (używam do tego drewnianej łyżki). Gotuję to na małym ogniu cały czas mieszając energicznie przez 1-2 min. do momentu aż ciasto będzie szkliste, bez grudek i łatwo będzie odchodzić od brzegów garnka. Jak ciasto ostygnie miksuję i dodaję po jednym jajku, proszek do pieczenia oraz sól. Dzielę to na dwie częsci. Blachę (32x23 cm) wykładam papierem i rozsmarowuję margarynę. Do tak przegotowanej nakładam jedną część ciasta. Rozprowadzam cienko i równo łyżką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 min. Ważne by nie zaglądać do ciasta przed upływem 15 min. bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepłe ale nie gorące wyciągam z blachy. Od jeszcze mocno ciepłego odrywam papier do pieczenia- jak ciasto ostygnie papier przyklei się 'na dobre'. Podobnie postępuję z drugim ciastem.
  • 2. Masa: Część mleka (połowę) gotuję z cukrem, do pozostałej części wbijam jajka, sypię mąki dokładnie mieszam (ma nie być grudek).Wszystko razem łączę, cały czas mieszając i gotuję 1-2 min na małym ogniu. Masło o temp pokojowej miksuję na puszysto i dodaję po łyżce zimnej wcześniej przygotowanej masy.Na sam koniec dodaję sok z cytryny bardzo wolno mieszając- aby się nie zważył. Rozsmarowuję na jednym cieście i przykrywam drugim. Posypuję odrobiną cukry pudru.Smacznego!

Porady

Do masy zamiast robionego w domu budyniu można użyć ten gotowy-kupiony, ja jednak wolę opcję hand-made domową. Ciasto najlepsze jest kiedy już trochę 'przemoknie' masą - zwykle na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cukier Cytryna Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować