Cytrynowa babka z serem

4.5 (192 ocen)

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem sera i soku z cytryny. Idealna na wielkanocny stół lub do filiżanki kawy czy herbaty.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    5 jajek
    250g margaryny
    300g sera 3-krotnie zmielonego ( użyłam z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    80g rodzynek

    lukier: 150g cukru pudru
    1 łyżka syropu malinowego
    2 łyżki gorącej wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Cytrynowa babka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę i cukier utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać ser, a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, oprószone mąką rodzynki i wymieszać do połączenia się składników.
  • 2. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na babkę (o pojemności ok. 2,5 litra). Piec ok.60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w foremce. Składniki na lukier utrzeć i polać wystudzoną babkę. Smacznego!

Porady

* babka długo zachowuje świeżość

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Sery Sok z cytryny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować