Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem sera i soku z cytryny. Idealna na wielkanocny stół lub do filiżanki kawy czy herbaty.
Składniki:
3 szklanki mąki
5 jajek
250g margaryny
300g sera 3-krotnie zmielonego ( użyłam z wiaderka)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z połowy cytryny
80g rodzynek
lukier: 150g cukru pudru
1 łyżka syropu malinowego
2 łyżki gorącej wody
2-3 łyżki soku z cytryny
Cytrynowa babka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę i cukier utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać ser, a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, oprószone mąką rodzynki i wymieszać do połączenia się składników.
2.Ciasto przełożyć do silikonowej formy na babkę (o pojemności ok. 2,5 litra). Piec ok.60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w foremce. Składniki na lukier utrzeć i polać wystudzoną babkę. Smacznego!
Komentarze