Cytrynowa babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do ucieranego masła i cukru powoli dodajemy żółtka cały czas ucierając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce. Dodajemy do reszty.
2.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i powoli dodajemy do utartej masy, mieszamy.
3.Na koniec do ciasta dodajemy śmietanę oraz ubitą pianę z białek. Całość mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
4.Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy około 55 minut w 180 stopniach. Studzimy.
5.Cukier puder rozrabiamy z sokiem z cytryny. tak przygotowanym lukrem polewamy ostudzoną babkę.
Porady
Ja swoją babkę posypałam po wierzchu dodatkowo ,,karmelem i wanilią,, w młynku.
Komentarze