Cytrynowa babka ucierana

4.47 (209 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszna i niezwykle puszysta babka o delikatnym cytrynowym aromacie. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    6 jajek
    3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
    250 g miękkiego masła 82%
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 dużej cytryny
    bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki

    LUKIER:
    szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki Desery

Cytrynowa babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do ucieranego masła i cukru powoli dodajemy żółtka cały czas ucierając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce. Dodajemy do reszty.
  • 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i powoli dodajemy do utartej masy, mieszamy.
  • 3. Na koniec do ciasta dodajemy śmietanę oraz ubitą pianę z białek. Całość mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
  • 4. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy około 55 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 5. Cukier puder rozrabiamy z sokiem z cytryny. tak przygotowanym lukrem polewamy ostudzoną babkę.

Porady

Ja swoją babkę posypałam po wierzchu dodatkowo ,,karmelem i wanilią,, w młynku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować