Babka dość lekka, o wspaniałym, cytrynowym smaku i aromacie...
Składniki:
250 g margaryny,
skórka z cytryny,
20 dag cukru,
3 jajka + 1 żółtko,
2 łyżki soku z cytryny,
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
45 g wiórków kokosowych,
20 g płatków migdałowych,
250 g jogurtu naturalnego.
Cytrynowa babka na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wiórki, migdały, sok oraz skórkę z cytryny. Na sam koniec dodać wymieszane sypkie produkty oraz jogurt.
2.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej cienko kaszką manną, formy na babkę. Piec ok. 15 min w temp. 160 st, następnie jeszcze 35 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.
Komentarze