Cytrynowa babka na jogurcie

0 (0 ocen)

Babka dość lekka, o wspaniałym, cytrynowym smaku i aromacie...

Składniki:

  • 250 g margaryny,
    skórka z cytryny,
    20 dag cukru,
    3 jajka + 1 żółtko,
    2 łyżki soku z cytryny,
    375 g mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    45 g wiórków kokosowych,
    20 g płatków migdałowych,
    250 g jogurtu naturalnego.

Cytrynowa babka na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wiórki, migdały, sok oraz skórkę z cytryny. Na sam koniec dodać wymieszane sypkie produkty oraz jogurt.
  • 2. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej cienko kaszką manną, formy na babkę. Piec ok. 15 min w temp. 160 st, następnie jeszcze 35 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy