25 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Cytrynowa babka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodawać po jednym jajku i ucierać.Dodać sok z cytryny,otartą skórkę,obie mąki i proszek do pieczenia ,dokładnie utrzeć.
2.Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Przełożyć ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Upieczoną wystudzić,wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Komentarze