Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch.
2 godz.
Składniki:
Spód:
150 g masła,
100 g cukru,
1/2 opakowania cukru waniliowego,
1 jajko,
2 czubate łyżki kakao,
200 g pokruszonych herbatników ( u mnie jasne i ciemne),
70 g drobno posiekanych orzechów laskowych ( mogą być włoskie),
50 g drobnych rodzynek,
Masa:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
150 g cukru pudru,
70 g masła,
400 g serka homogenizowanego waniliowego,
5 łyżek mleka,
3 łyżki żelatyny,
sok z jednej cytryny
Do dekoracji:
polewa czekoladowa,
pokrojone plasterki cytryny,
listki melisy
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje ( cały czas mieszać).
Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać.
Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
2.Przygotować masę cytrynową.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody.
Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek).
Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem homogenizowanym i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki do zastygnięcia - najlepiej na noc.
3.Po całkowitym zastygnięciu ciasto udekorować polewą, cytryną i listkami melisy.
Komentarze