CYTRYNKA

5 (190 ocen)

  • 50 min

CIASTO JEST MOCNO CYTRYNOWE, BARDZO LEKKIE I DELIKATNE,WYŚMIENITE NA UROCZYSTE OKAZJE.

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
    -do nasączenia biszkoptu- woda z cytryną i cukrem

    MASA CYTRYNOWA:
    -2 budynie śmietankowe
    -4 łyżki cukru
    -3/4 litra wody
    -sok z 1 cytryny
    -1 kostka masła
    -2 żółtka
    -1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort cytrynowy 1. Białka ubić na sztywno.Dodawać po łyżce cukier i ubijać dalej.Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.Piec 40-45min. w temp. 180stopni (do suchego patyczka).Odstawić do ostudzenia.

    Wodę z cukrem zagotować, dodać sok z cytryny.Dodać budyń rozprowadzony w 1/4 szklanki wody.Do gotującego się budyniu dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.Ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć z 2 żółtkami.Dodawać po łyżce chłodną masę budyniową i miksować. Jeśli masa będzie zbyt rzadka,odstawić do lekkiego stężenia do lodówki, a gdy zgęstnieje przełożyć nią przekrojony na 3 części, nasączony biszkopt i udekorować.Chłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia masy.

Porady

Budyń śmietankowy można zastąpić waniliowym.Wierzch tortu zazwyczaj posypuję wiórkami kokosowymi, które można podprażyć na suchej patelni lub ozdabiam czekoladowymi kuleczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować