Cytrynek z bezą

4.5 (162 ocen)

Biszkopt przełożony delikatnym cytrynowym kremem. Jest lekko kwaśny, przez co nabiera szczególnego charakteru. Całość wieńczy słodka korona bezowa.

Składniki:


  • BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka skórki z cytryny
    KREM CYTRYNOWY:
    2 jajka
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    75g masła
    3/4 szklanki soku z cytryny
    1 łyżka skórki z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    200g śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    1 łyżeczka żelatyny
    BEZA:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Cytrynek z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0o3nqk4 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać, dodając skórkę z cytryny. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce. Przekroić na pół.
  • image-23ppom7 2. BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25cm (odrysowałam wcześniej od formy). Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać sok z cytryny, i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać na przygotowany wcześniej papier stożki jeden przy drugim. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C i po 5min zmniejszyć temperaturę do 120*C. Suszyć przez 1godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
  • image-0x4hl33 3. KREM: żółtka i jajka roztrzepać z cukrem w garnuszku i wstawić na mały ogień. Dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i masło. Wszystko podgrzewać, aż uzyskamy gęsty krem. Nie zagotowywać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone i dodawać porcjami krem cytrynowy. Wlać cienkim strumykiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Jeżeli krem będzie gęsty można z żelatyny zrezygnować. Przełożyć kremem biszkopt, a na wierzchu delikatnie umieścić bezę. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem cytrynowy Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować