Cytrusowy gulasz wieprzowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniały, aromatyczny gulasz - świetnie smakuję z kaszą

  • 40 min

Składniki:


  • 75 dag karkówki lub łopatki,
    1 pomarańcza,
    1/2 cytryny,
    100ml śmietany 30%,
    1 łyżka mąki,
    2 łyżki oleju,
    1 cebula, 1 liść laurowy,
    sól,
    pieprz,
    kasza gryczana do podania

Cytrusowy gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sokiem skrapiamy wieprzowinę, solimy ją i odstawiamy na pół godziny do przegryzienia. Po tym czasie mięso osączamy, oprószamy mąkę i podsmażamy na rumiano na patelni. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją. Mięso przekładamy do rondelka, podlewamy szklanką wrzątku, dodajemy sok z pomarańczy i dusimy całość pod przykryciem do miękkości mięsa. Można dodać pozostały z marynowania sok z cytryny. Chwilkę przed końcem dodajemy startą skórkę z cytryny. Całość zaprawiamy śmietaną. Podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy