Ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, polane syropem z mocnej czarnej herbaty. Nie wymaga dużego nakładu pracy.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
550 g mąki pszennej
500 g margaryny
400 g cukru
5 jajek
2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (na 1/2 L wody każdy)
3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrusek z syropem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, 2 opakowaniami kisielu i kwaskiem cytrynowym. Następnie wbić jajka i dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (24 x 39) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
2.Upieczony placek wystudzić, gęsto ponakłówać.
3.Wodę z herbatą gotować 5 min. Następnie wyjąć torebki herbaty i wsypać cukier - gotować jeszcze 10 min. Syrop ostudzić, jednak nie całkowicie.
Komentarze