Cytrusek z syropem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, polane syropem z mocnej czarnej herbaty. Nie wymaga dużego nakładu pracy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    550 g mąki pszennej
    500 g margaryny
    400 g cukru
    5 jajek
    2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (na 1/2 L wody każdy)
    3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Syrop:
    1/2 szklanki wody
    6 torebek czarnej herbaty
    8 łyżek cukru

Cytrusek z syropem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrusek z syropem 1. Margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, 2 opakowaniami kisielu i kwaskiem cytrynowym. Następnie wbić jajka i dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (24 x 39) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
  • Cytrusek z syropem 2. Upieczony placek wystudzić, gęsto ponakłówać.
  • Cytrusek z syropem 3. Wodę z herbatą gotować 5 min. Następnie wyjąć torebki herbaty i wsypać cukier - gotować jeszcze 10 min. Syrop ostudzić, jednak nie całkowicie.
  • Cytrusek z syropem 4. Letnim syropem oblać ciasto.
  • Cytrusek z syropem 5. .....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy