Cytrusek z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z lekko kwaskową nutą. Połączenie smaku jabłek, cytryny i słodkiej śmietanki. Nie wymaga dużo pracy. Doskonałe na co dzień i od święta.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    - 5 jajek
    - 1 szkl. cukru kryształu
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1/4 szkl. mąki zieniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka octu

    MASA JABŁKOWA:

    - 1 kg jabłek
    - 4-5 łyżek cukru kryształu
    - sok z 1/2 cytryny
    - 3 galaretki cytrynowe

    ŚMIETANKA:

    - 1/2 l śmietany 30%
    - 2 śmietan-fixy
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrusek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - oddzielić żółtka od białek. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku, a następnie stopniowo obie mąki. Na koniec dodać proszek do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.

    Przelać do formy (24x36) i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

    Przestudzić i przekroić na 2 części.
  • 2. MASA JABŁKOWA - Jabłka obrać, pokroić na plasterki (lub półplasterki - zależy od wielkości jabłek). Mocno skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przełożyć do głębokiej patelni i podsmażać na małym ogniu (jęśli jabłka nie puszczają soku, podlać je ok. 1/4 szkl. wody). Mieszając, podsmażać jabłka do miękkości. Po kilku minutach wsypać cukier, wymieszać i ciągle mieszając smażyć na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wsypać 3 galaretki cytrynowe i mieszać, aż do ich całkowitego rozpuszczenia.
    Zdjąc z ognia i odstawić na ok. 5-8 minut do lekkiego przestudzenia.
    Następnie (jeszcze gorące jabłka) wyłożyć na I część biszkoptu. Wystudzić.
  • 3. ŚMIETANA - ubić śmietankę na sztywno, dodać oba cukry i śmietanfix-y.
    3/4 śmietanki wyłożyć na wierzch (wystudzonej) masy jabłkowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Posmarować pozostałą częścią śmietanki. Udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Schłodzić.

Porady

Cukier do masy jabłkowej dodajmy według uznania i rodzaju jabłek. Nie powinna być jednak zbyt słodka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować