Cytrusek

5 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Jest to pyszne ciasto o mocno cytrynowym, orzeźwiającym smaku.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    -2 i 1/4 szklanki mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -6 jaj
    -1 i 1/2 szklanki cukru
    -12 łyżek oliwy
    -11 łyżek wody
    -1 łyżka octu
    Masa I
    -3 szklanki wody
    -1 szklanka cukru
    -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    -150 g masła
    -0,5 szklanki soku z cytryny
    Masa II
    -2 szklanki śmietany 36%
    -1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    Lukier cytrynowy:
    1 szklanka cuktu pudru
    -1 żółtko
    -sok z połowy cytryny
    Ponadto:
    -3 paczki herbatników
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cytrusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier. Zółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz łyżką octu i ubić z białkami. Do masy jajecznej naprzemiennie dodawać olej, wodę i mąke. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (25-40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.
  • 2. Budyń ugotować na wodzie razem z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć z budyniem, pod koniec wlać sok z cytryny i wszystko dokładnie utrzeć.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
  • 4. Masę cytrynową wyłożyć na upieczony biszkopt. Śmietanę z cukrem waniliowym wyłożyć na masę. Na śmietanę ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym. Gotowe ciasto wstawić na ok 1,5 godziny do lodówki.
  • 5. Lukier cytrynowy:
    Do miseczki włać zółtko, wsypać cukier puder i dodać sok cytrynowy. Utrzeć dokładnie. Gotowy lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty soku z cytryny. Nadmiar lukru można przechowywać w słoiku w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna Herbatniki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować