1.Białka ubić na sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier. Zółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz łyżką octu i ubić z białkami. Do masy jajecznej naprzemiennie dodawać olej, wodę i mąke. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (25-40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.
2.Budyń ugotować na wodzie razem z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć z budyniem, pod koniec wlać sok z cytryny i wszystko dokładnie utrzeć.
3.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
4.Masę cytrynową wyłożyć na upieczony biszkopt. Śmietanę z cukrem waniliowym wyłożyć na masę. Na śmietanę ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym. Gotowe ciasto wstawić na ok 1,5 godziny do lodówki.
5.Lukier cytrynowy:
Do miseczki włać zółtko, wsypać cukier puder i dodać sok cytrynowy. Utrzeć dokładnie. Gotowy lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty soku z cytryny. Nadmiar lukru można przechowywać w słoiku w chłodnym miejscu.
Komentarze