Oryginalne połączenie tuńczyka, pomidorów i aromatycznych przypraw zaskoczy nawet największego łasucha.
Dla 4 osób
Składniki:
500 g makaronu
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 (w zależności od ostrości)świeża papryczka chilli lub 1 czubata łyżeczka sproszkowanego / w płatkach
1 czerwona cebula
1 czubata łyżeczka cynamonu
400g pomidorów całych w soku pomidorowym (puszka),
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
garść listków bazylii lub suszone
sól, pieprz
skórka i sok z 1 cytryny
garść parmezanu
1 łyżka oliwy z papryczką chilli
Cynamonowy tuńczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2.Rozgrzej na dużej patelni lub w garnuszku olej rzepakowy. Dodaj chilli, cebulę i cynamon (jeżeli dodajesz suszoną bazylię, dodaj ją teraz). Smaż wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
3.Dodaj tuńczyka i przesmaż chwilę na większym ogniu. Dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 15 – 20 minut. Dodaj bazylię i przypraw do smaku.
4.Do gotowego sosu dodaj sok i skórkę z cytryny oraz parmezan, zamieszaj wszystko i podawaj z makaronem skropionym oliwą z oliwek z chilli. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu.
Smacznego!
Komentarze