Cynamonowy tuńczyk

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Oryginalne połączenie tuńczyka, pomidorów i aromatycznych przypraw zaskoczy nawet największego łasucha.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g makaronu
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1-2 (w zależności od ostrości)świeża papryczka chilli lub 1 czubata łyżeczka sproszkowanego / w płatkach
    1 czerwona cebula
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    400g pomidorów całych w soku pomidorowym (puszka),
    2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
    garść listków bazylii lub suszone
    sól, pieprz
    skórka i sok z 1 cytryny
    garść parmezanu
    1 łyżka oliwy z papryczką chilli

Cynamonowy tuńczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • 2. Rozgrzej na dużej patelni lub w garnuszku olej rzepakowy. Dodaj chilli, cebulę i cynamon (jeżeli dodajesz suszoną bazylię, dodaj ją teraz). Smaż wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
  • 3. Dodaj tuńczyka i przesmaż chwilę na większym ogniu. Dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 15 – 20 minut. Dodaj bazylię i przypraw do smaku.
  • 4. Do gotowego sosu dodaj sok i skórkę z cytryny oraz parmezan, zamieszaj wszystko i podawaj z makaronem skropionym oliwą z oliwek z chilli. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy