Cynamonowo- orzechowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, więc niecierpliwi będą zadowoleni

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 kostki masła
    pól szklanki cukru
    1 jajko
    pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżeczki cynamonu

Cynamonowo- orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, orzechy. Wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ugnieść z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • 2. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty ciasteczek.
  • 3. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop.C prze 10-12 minut, aż brzegi ciasteczek przyrumienią się. Przełożyć wypieki na metalową kratkę,

Porady

Do ciasteczek można dodać również drobno posiekane migdały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy