Cynamonowo-miodowe ciasto śliwkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka cynamonu
    200 g golden syrup (lub miodu sztucznego)
    2 łyżki gęstego naturalnego miodu
    125 g masła
    125 g brązowego cukru trzcinowego
    350 g śliwek
    2 duże jajka
    240 ml mleka

Cynamonowo-miodowe ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    Wyłóż papierem do pieczenia foremkę lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
    Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
    W garnku podgrzej golden syrup, miód i masło aż się rozpuszczą. Dadaj cukier i zamieszaj.
    Śliwki podziel na pół (jeśli są duże, to na ćwiartki).
    Zmieszaj jajka z mlekiem.
    Wlej masę miodowo-maślaną do mąki i wymieszaj, dodaj jajka z mlekiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
    Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż śliwki (przecięciem do góry).
    Piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj ciasto kawałkiem foli aluminiowej i podpiecz przez kolejne 10-15 minut.
    Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta z piekarnika i zostaw go tam przez kolejne 15 minut.
    Wyciągnij ciasto i przestudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy