Cynamonowo-jabłkowy wieniec pod śmietanową czapą

4.5 (170 ocen)

Pyszny i chrupiący deser z bitą śmietaną i jabłkami.

Składniki:

  • op. ciasta francuskiego
    jajko
    150ml śmietanki 30%

    1 łyżka cukru pudru
    duże jabłko
    cynamon
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonowo-jabłkowy wieniec pod śmietanową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto posypać cukrem i cynamonem 1. Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać cukrem i cynamonem.
  • Rozcinamy wzdłuż na pół 2. Zwinąć w dosyć luźny rulon. Rulon przeciąć wzdłuż na pół ale nie do końca.
  • Skręcamy końce... 3. Następnie skręcać ze sobą obie części.
  • Formujemy wianek 4. Zwinąć w wianuszek i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 200 stopniach, ostudzić.
  • 5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku cukrem i smażyć do czasu aż sok odparuje. Dodać szczyptę cynamonu. Ostudzić.
  • 6. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wieniec ułożyć na talerzu, w środek nałożyć uprażone jabłko a na nie bitą śmietanę. Posypać cynamonem lub kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować