Cynamonowo-jabłkowy wieniec pod śmietanową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać cukrem i cynamonem.
2.Zwinąć w dosyć luźny rulon. Rulon przeciąć wzdłuż na pół ale nie do końca.
3.Następnie skręcać ze sobą obie części.
4.Zwinąć w wianuszek i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 200 stopniach, ostudzić.
5.Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku cukrem i smażyć do czasu aż sok odparuje. Dodać szczyptę cynamonu. Ostudzić.
6.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wieniec ułożyć na talerzu, w środek nałożyć uprażone jabłko a na nie bitą śmietanę. Posypać cynamonem lub kakao.
Komentarze