Cynamonowo-jabłkowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te racuchy smakują nawet na zimno. Świetnie nadają się na przekąskę na długie jesienne popołudnia. Polecam jako alternatywę do tradycyjnych placuszków.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
    jajko
    ok 1.5 szklanki mąki
    2-3 jabłka
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    ok. pół opakowania rodzynek
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    oliwa łyżka do ciasta + do smażenia

Cynamonowo-jabłkowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto na racuchy: mleko, jajko, cukry, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę (nie całą), ok. łyżkę oliwy. Dodać starte jabłka, rodzynki i cynamon Dodać resztę mąki. Ciasto ma być gęste. W razie potrzeby dosypać więcej mąki bądź ją odjąć.
  • 2. Racuchy smażyć w większej ilości oliwy, na rumiany kolor.

Porady

Racuchy robione wg tego przepisu nie są za słodkie. Jeśli ktoś lubi znacznie słodsze, trzeba dodać 4-5 łyżek cukru. Podawać z musem jabłkowym lub cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy