Jak raz je zrobicie to się uzależnicie. Najlepsze są ciepłe.
Składniki:
Ciasto :
250 ml ciepłego mleka
75 g cukru muscovado
15 g świeżych drożdży
100 g stopionego masła
1 łyżka cukru z wanilią
1 jajko
500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
Masa na nadzienie :
45 g gorzkiej czekolady
50 g stopionego masła
100 g cukru muscovado
1,5 łyżki cynamonu
4 łyżki syropu trzcinowego
100 g rodzynek
Lukier :
4 czubate łyżki cukru do polew
2 łyżki przegotowanej zimnej wody
Cynamonowo - czekoladowe bułeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko i roztopione masło umieścić w misce robota, dodać cukier i drożdże i mieszać aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
Następnie nadal mieszając dodawać porcjami mąkę i mieszać ciasto aż będzie gładkie i dobrze wyrobione.
Dodatkowo można na chwilę wyjąć ciasto na blat i jeszcze zagnieść.
Oprószyć ciasto mąką, włożyć do misy robota i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.
2.W międzyczasie formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Gdy już prawie będzie gotowe stopić masło do nadzienia i wystudzić oraz zetrzeć czekoladę na drobnych oczkach.
Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm w kształcie prostokąta.
Składniki nadzienia wymieszać i szybko rozsmarować na cieście.
Następnie rozsypać rodzynki i zwinąć roladę.
3.Roladę pociąć na 12 kawałków i każdy umieścić we wgłębieniu foremek.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia a potem posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec babeczki 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Babeczki wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.
Komentarze