Cynamonowe ślimaczki

4.98 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cynamonowe ślimaczki z serkiem mascarpone smakują wyśmienicie. Można je zabrać na drugie śniadanie do pracy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 mała łyżeczki soli
    5 łyżek cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 dag świeżych drożdży
    70g roztopionego masła
    1 jajko

    Nadzienie:
    1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub orzechów włoskich)
    1/2 szklanki cukru
    75 g ciepłego masła
    2 łyżki cynamonu

    Polewa:
    1/2 opakowania serka mascarpone
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka esencji waniliowej
    sok z 3/4 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Z mąki, cukru, mleka i jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.
  • ciasto 2. Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą cynamonową, zwinąć w roladkę.
  • 3. Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania. SMACZNEGO :)
  • slimaczki 4. Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.

Porady

Ślimaczki można zrobić z czym się podoba. Można dodać jabłka, rodzynki, dżem.. co kto lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować