CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

0 (0 ocen)

  • 4 min

Ślimaczki podbiły serca i podniebienia moich najbliższych, zniknęły ze stołu tego samego wieczoru, co się pojawiły. Pyszniutkie

  • 4 min

Składniki:

  • Składniki:
    450 g mąki pszennej
    50 g cukru
    1 łyżeczka soli
    1 paczka suchych drożdży – 7 g
    120 ml wody
    120 ml mleka
    60 g masła
    1 jajko

    Nadzienie:
    1/4 kostki masła
    3 łyżeczki cynamonu
    1 szkl. drobnego cukru

    Lukier:
    1 łyżka soku z cytryny
    ok. 1 szkl. cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 jajko

Cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy. W międzyczasie rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i mleko - gdy wystygnie dodajemy do składników suchych i dokładnie wyrabiamy ok. 15-20 min.
    Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części i każdą wałkujemy na prostokąty (grubość ok. 1-2 mm). Rozpuszczonym chłodnym masłem smarujemy obficie ciasto i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm.
    Kładziemy poziomo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Mi wyszło 24 sztuki.
  • 3. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 190 stopni. Studzimy
  • 4. Lukier: Cukier mieszamy z cukrem pudrem i obficie polewamy ślimaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy