Cynamonowe ślimaczki.

4.94 (188 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Cynamonowe ślimaczki są przepyszne.Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem.U mnie obowiązkowo bardzo dużo cynamonu musi być w ślimaczkach.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag drożdży
    10 dag cukru
    15 dag masła
    2 jajka
    szczypta soli

    dodatkowo:
    5 dag masła
    cynamon i cukier według uznania
    mąka do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.94 (188 ocen)

Cynamonowe ślimaczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,1 łyżką mleka i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu żeby podrosło.Masło stopić i ostudzić.
  • Ciasto. 2. Do mąki dodać drożdże,mleko,cukier,jajka,szczyptę soli i zagnieść ciasto,na koniec dać ostudzone masło.Zagnieść gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę.
  • Wałkowanie. 3. 5 dag masła rozpuścić i ostudzić.Ciasto podzielić na 2 części,każdą część wałkować,smarować rozpuszczonym masłem,posypać cukrem i cynamonem według uznania.
  • Krojenie. 4. Zwinąć ciasto w rulon i kroić w plastry,układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Upieczone. 5. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Porady

Należy zachować większe odstępy ponieważ bułeczki urosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować