Zwane czasem także palmierami (od kształtu liścia palmy). Przepyszne ciasteczka francuskie, najlepsze niemal prosto z piekarnika. No i ten kształt ... Łatwe do wykonania i cieszą oko gości.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- ciasto francuskie (gotowe w prostokątnych płatach): 2 sztuki
- cukier (drobny, polecam także muscovado jasny): 0.33 szklanki
- cynamon: 1 łyżka
Cynamonowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier mieszamy z cynamonem.
2.Stolnicę lub blat posypujemy samym cukrem i układamy na nim płaty ciasta (prostokąty).
3.Ciasto starannie posypujemy przygotowaną słodką mieszanką i składamy jak książkę, cały czas do środka wzdłuż krótszego boku. W sumie będą to 3 złożenia. Po każdym z nich nalezy posypać ciasto cukrem z cynamonem. Uzyskaną w ten sposób "roladę" kroimy na około 1-centymetrowe kawałki, nieco je rozpłaszczając i jeszcze posypując mieszanką.
4.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, gdyż naprawdę urooosną.
5.Ciastka pieczemy minimum 15 minut do uzyskania złocistego koloru. Po około 8-9 minutach przewracamy je na drugą stronę. Studzimy najlepiej na kratce. Smacznego!
Komentarze