Cynamonowe serduszka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zwane czasem także palmierami (od kształtu liścia palmy). Przepyszne ciasteczka francuskie, najlepsze niemal prosto z piekarnika. No i ten kształt ... Łatwe do wykonania i cieszą oko gości.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie (gotowe w prostokątnych płatach): 2 sztuki
    - cukier (drobny, polecam także muscovado jasny): 0.33 szklanki
    - cynamon: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier mieszamy z cynamonem.
  • 2. Stolnicę lub blat posypujemy samym cukrem i układamy na nim płaty ciasta (prostokąty).
  • 3. Ciasto starannie posypujemy przygotowaną słodką mieszanką i składamy jak książkę, cały czas do środka wzdłuż krótszego boku. W sumie będą to 3 złożenia. Po każdym z nich nalezy posypać ciasto cukrem z cynamonem. Uzyskaną w ten sposób "roladę" kroimy na około 1-centymetrowe kawałki, nieco je rozpłaszczając i jeszcze posypując mieszanką.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, gdyż naprawdę urooosną.
  • 5. Ciastka pieczemy minimum 15 minut do uzyskania złocistego koloru. Po około 8-9 minutach przewracamy je na drugą stronę. Studzimy najlepiej na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować