nowy, zdrowy wymiar racuchów nawet dla tych mocno trzymających się diety. idealne danie na każdą porę dnia w typowo jesiennym połączeniu smaku cynamonu i śliwek.
45 min
Składniki:
(przepis na ok. 25 sztuk)
100g mąki pszennej
150g mąki pszennej razowej (lub innej pełnoziarnistej)
250ml mleka
1/3 kostki drożdży (cała kostka miała 100g)
pół opakowania torebki cukru waniliowego
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki cynamonu
4 większe śliwki (ok. 120g)
Cynamonowe racuchy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie za gorące.
wszystkie inne składniki oprócz śliwek łączymy.
drożdże kruszymy do ciepłego mleka, mieszamy, żeby się rozpuściły i wlewamy do reszty połączonych składników. wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
w tym czasie kroimy śliwki dosyć drobno, a po etapie wyrastania łączymy je z ciastem. mieszamy tylko kilka razy i później już ani razu, żeby ciasto nie opadało ciągle. smażymy placuszki, a gotowe (obficie) posypujemy cynamonowym cukrem pudrem (cynamon+cukier puder)
Komentarze