Cynamonowe palmiery

5 (196 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

super szybka przekąska, dzięki której ciasto francuskie nabierze zupełnie nowego smaku! Polecam ją wielbicielom cynamonu:-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 sztuka
    - cukier cynamonowy: 2 łyżki
    - biały cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonowe palmiery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cukry wymieszać ze sobą i mniej niż połowę wysypać na stolnicę. Wyrównać ręką. Na cukier położyć ciasto i posypać go 1 łyżką cukru. Wyrównać ręką. Lekko rozwałkować po to, aby cukier się przykleił.
  • 2. Na cieście zaznaczyć połowę i krótsze boki złożyć do środka. Oprószyć lekko cukrem. Znów boki złożyć do środka. Rozwałkować. Ciasto złożyć na pół. Oprószyć cukrem. Ponownie rozwałkować. Kroić na 1cm paski i formować z nich ślimaczki?
  • 3. Palmiery układać na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 min, aż się zezłocą, a cukier skarmelizuje.

    Przełożyć na kratkę i poczekać, aż ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować