Po prostu „niebie w gębie”. Niby zwyczajne naleśniki z jabłkami, ale z dodatkiem nuty cynamonu i bitej śmietany smakują wyjątkowo! Polecam! Idealnie sprawdzają się podane na śniadanie, obiad, czy deser.
Składniki:
Patelnia o średnicy 22 cm
Ciasto na około 8 naleśników
• 1 szklanka mąki,
• 2 duże jajka,
• 2 szklanki mleka
• 2 łyżki cukru
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
• Olej do smażenia,
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- 1/4 galaretki cytrynowej
- Cukier do smaku ( wg uznania)
Dodatkowo:
• Bita śmietana do podania,
• Cynamon do posypania,
• Melisa do dekoracji
Cynamonowe naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe naleśniki przekładamy przygotowaną wcześniej marmoladą z jabłek. Dekorujemy bitą śmietaną. Naleśniki z jabłkami posypujemy cynamonem i podajemy.
2.Jabłka obieramy , trzemy na tarce i smażymy, do momentu jak się „rozgotują” (około 30 minut). Na koniec dodajemy galaretkę i słodzimy do smaku. Dokładnie mieszamy trzymając masę jeszcze na ogniu. Po zdjęciu z ognia jabłkową marmoladę studzimy.
Przestudzoną przekładamy naleśniki.
Komentarze