Cynamonowe mini szarlotki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Szarlotki intensywnie cynamonowe. Odpowiednio ozdobione i zapakowane mogą być idealnym prezentem dla każdego :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 300 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - margaryna: 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - śmietana: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżka
    - jabłka szara reneta: 4 sztuki
    - cynamon: 2 łyżki

Cynamonowe mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy cynamon.

    Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • 2. Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.

    Jabłka ścieramy na cienkie plasterki i mieszamy z dużą ilością cynamonu.

    Ja dodałam 2 łyżki.
  • 3. W foremkach wyłożonych ciastem układamy około 1-2 łyżki jabłek.
    Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.

    Polecam powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.
  • 4. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy