Cynamonowe ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, miękkie i aromatyczne ciasto z sezonowymi owocami to idealny letni deser na co dzień i od święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na blachę 24x24 cm:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    3 jaja
    42 dag drożdży
    1 cukier waniliowy
    500g + 50 g mąki krupczatki
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    ok 20 śliwek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cynamonowe ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy 1 szklanką mleka, olejem i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu na całą noc. (Jeśli robisz ciasto w ciągu dnia czas leżakowania wynosi minimum 12h).
  • 2. Na drugi dzień garnek odkrywamy i dosypujemy pozostałe składniki (500 g mąki przesiewamy). Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto jest zbyt rzadkie stopniowo dosypujemy 50 g mąki. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut) - ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki układamy na wierzchu ciasta skórką do dołu lekko dociskając.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też nasze idealne ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować