Cynamonowe ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru, Dodać lekko ciepłe mleko i parę łyżek mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Resztę mąki wsypać do miski, sól, jajka, resztę cukru, roztopione masło i wyrosnięty zaczyn. Wyrobić na elastyczne ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
3.W międzyczasie roztopić 60g masła i odstawić. Formę keksową o długości ok. 26 cm wysmarować masłem i odstawić.
4.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, zagnieść i rozwałkować na kwadrat (długość boku ok. 55 cm).
5.Ciasto posmarować roztopionym masłem. Cynamon wymieszać z cukrem i odłożyć jedną łyżkę na bok a resztą posypać ciasto.
6.Ciasto kroimy najpierw na połowę (poziomo) tak aby powstały dwa prostokąty, następnie pionowo kroimy tak aby powstało 12 mniejszych prostokątów.
7.Z powstałych prostokątów robimy dwa stosy układając jeden plaster na drugim tak aby powstały dwa stosy po 6 plastrów każdy. Oba stosy kroimy na pół i układamy pionowo w formie keksowej.
8.Na koniec posypujemy cukrową posypką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Komentarze