Cynamonowe brownie

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Propozycja na intensywnie czekoladowe, wilgotne i smakowite ciasto brownie z cynamonową nutą. Każdy kawałek tego ciasta rozpieści nasze kubki smakowe niesamowitym smakiem czekolady i aromatem cynamonu. Przepis w mniej klasycznej wersji, ale ta kombinacja smakuje mi najbardziej :)

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 150 g masła
    - 20 g oleju rzepakowego
    - 4 jajka
    - 250 g cukru trzcinowego
    - 100 g mąki
    - 2 spore łyżeczki kakao
    - 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery Ciasto

Cynamonowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kawałki masła i gorzkiej czekolady przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy olej, mieszamy dla dobrego połączenia składników i studzimy zawartość.
  • 2 2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę soli i za pomocą miksera łączymy składniki.
  • 3 3. Do ubitych jajek i cukru dodajemy ostudzone masło, olej oraz czekoladę i ponownie miksujemy.

    Na koniec do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon i dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
  • 5 5. Ciasto po upieczeniu studzimy i dajemy mu chwilę "odpocząć".

    Po całkowitym ostudzeniu możemy pokroić nasze cynamonowe brownie z wilgotnym wnętrzem i kruchym wierzchem.

    * wierzch ciasta może popękać, ale jest to normalne przy pieczeniu brownie

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować