Cynamonki pełnoziarniste

4.49 (153 ocen)

  • 2 godz.

Dla amatorów ciepłych, pachnących piecem drożdżowych bułeczek. Wspaniała uczta dla miłośników cynamonu i zdrowych słodkości. Idealne ze szklanką mleka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie jedna pełnoziarnista pszenna, pół żytniej i pół tortowej)
    pół szklanki mleka
    pół opakowania drożdży instant
    łyżka oleju
    żółtko
    pół szklanki cukru brązowego lub syropu z agawy

    3 łyżki cynamonu
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonki pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, olej, żółtko i cukier. Dodać mleko
  • 2. Wyrabiać ciasto aż bedzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
  • 3. Zostawić ciasto przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 4. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na placek w kształcie prostokąta.
  • 5. Wymieszać cynamon z cukrem i rozsypać równą warstwę na ciasto. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić na kawałki.
  • cynamonki 2 6. Zostawić bułeczki do wyrośnięcia jeszcze na około pół godziny.
  • cynamonki 3 7. Piec w 170 stopniach około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować